MenuStichting DuplaStichting Dupla

Nieuwsbrief 2011

Nieuwsbrief/Jaarverslag Stichting Dupla over 2011

Wat gebeurde er in 2011 bij Dupla

 • We hebben 272 (234) keer met een huifbed gereden;
 • Daarvan 196 (161) keer in de Moniekhal en 76 (73) keer op locatie;
 • In de Moniekhal hebben we aan deelnemers 1048 (966) een rit kunnen aanbieden en op locatie 679 (730*) ritten;
 • Dat zijn gezamenlijk 1.727 (1.696) ritten voor de deelnemers;
 • Ongeveer 70% van de deelnemers in de Moniekhal maken ook gebruik van onze Snoezelkamer;
 • Dat zijn dan totaal 734 (676) gebruikers van de Alexandertuin.
 • Hiervoor waren 137 (104) keer een gastvrouw en 545 (468) keer een menner als vrijwilliger actief;
 • Inclusief bijkomende onderhoudswerken hebben de vrijwilligers zich dan samen 3950 (3500) uren voor DUPLA ingezet.

Bestuurswisseling
Alweer een tijd geleden heeft er bij Dupla wat bestuurswisselingen plaats gevonden. Martina heeft haar werk bij Dupla over gedragen, zij heeft zich toch ruim 16 jaar met hart en ziel ingezet voor de stichting en ook veel lief en leed met Dupla meegemaakt. Wij zijn gaan zoeken naar een passend cadeau wat vooral blijvend was. En dat hebben we gevonden, heel dicht bij huis. Onze Hetty Höfte maakt van klei en uiteindelijk brons hele mooie kunst. Dus Hetty werd gevraagd om een mooie blijvende herinnering aan Dupla te maken. Het werd een heel bijzonder mooi kunstwerk: een Dupla plaquette .  En we vonden dat Henny en Josette die ook zeker 15 jaar bij Dupla bestuurstaken hadden verricht, ook wel zo’n aandenken hadden verdient. Piet en Carolien mochten de bronzen Dupla herinneringen uitreiken op een gezellige avond in Hoorn. Martina, Josette en Henny jullie inzet is in woorden en daden niet uit te drukken, maar hopen dat jullie met de Dupla plaquette nog een warm gevoel aan Dupla over houden!

Taarten van Abel 3 februari 2011
Het Regius College Schagen had met 7 eerste klassen het project “Taarten van Abel” opgezet met als doel iemand/iets in het zonnetje te zetten. Dat kan iemand zijn die iets vervelends heeft meegemaakt of in een rot situatie zit of iemand die iets voor een ander doet. Het buurmeisje van Piet en Carolien –Annet- had “Dupla” uitgenodigd om op donderdag 3 februari een taart in ontvangst te komen nemen. De taart heeft Carolien meegenomen en is op zaterdag helemaal verorberd door de menners & cliënten met hun verzorgers. Heerlijk!

Biljarttoernooi Schagen
Begin April was het erg druk in het winkelcentrum Makado in Schagen er werd daar het Makado Open Biljart Toernooi gehouden. Daar er veel van onze vrijwilligers fanatieke biljarters zijn had het toernooi ook een hoog Dupla gehalte. Het inschrijfgeld van dit jaar werd aan een goed doel geschonken en hoe kan het ook anders, Dupla werd gekozen als het goede doel!
Biljarters onze velen dank voor jullie grandioze inzet hiervoor!

2e pelgrimstocht voor Dupla in april 2011 – 5 december 2011
Nadat ik vorig jaar in augustus ben teruggekomen van mijn tocht naar Santiago de Compostella,ben ik bijna direct weer begonnen met het uitzetten van mijn tocht naar Rome. Het is toch een verslaving en ik weet nu dat ik het kan. Deze keer waren de weergoden me goed gezind want over mijn hele tocht heb ik maar drie of vier keer mijn regenpak aan moeten trekken,en dat is heel erg prettig lopen! Het eerste stuk tot aan Landsberg nabij München heb ik de weg zelf uitgezet. Van de vele hulp en liefde van de mensen die ik heb ontmoet kreeg ik heel veel energie. Vanaf Landsberg richting Oostenrijk heb ik de Claudia Augusta route gelopen,dit is een hele zware route. Met klimmen en klauteren,grindglijden en boomstronkstruikelen kwam ik aan in Oostenrijk. Het thuisfront verlaten viel deze keer niet mee,al snel kreeg ik toch een soort van heimwee. Maar als ik de stem van Marian weer hoorde ging het wel weer. Toen ik aankwam in Italië bij Trento nam ik de Reitsma route deze gaat hoofdzakelijk over een weg. Deze route heb ik gevolgd tot Bologna,hier heb ik de trein genomen tot Firenze omdat ik erg veel last had van m’n overbelaste knie. Vanaf deze plek ben ik lopend door de Povlakte en de Toscane gelopen. Nou viel Toscane me niet helemaal mee, het zou wat glooiend en heuvelachtig zijn. Maar dat heuvelachtige werden later bergen tot ongeveer 1000 meter. Uiteindelijk bereikte ik Rome waar ik een paar dagen met Marian heb vertoefd. Onderweg heb ik wat sponsorgeld opgehaald, waar ik heel erg dankbaar voor ben. De afstand die ik nu gelopen heb is : 2250 kilometer,en het geldbedrag is 1,35 per kilometer. Vorig jaar eb ik 3232 kilometer gelopen en toen was het 1,97 per kilometer. De afstand samen is 5482 en als je het dan optel en weer deel door het totale sponsorgeld,heb ik voor 1,72 gelopen. Dat maakt het totaal bedrag 9404,54! Ondertussen is mijn boek “het komt zoals het komt” gepubliceerd,het is verkrijgbaar bij boekhandel Julius in Nieuwe Niedorp. De opbrengst hiervan is geheel voor stichting Dupla.

Zaterdag 28 maart 2011 - Harenkarspel Got Talent in Warmenhuizen
Rita, Brenda en Mieke kwamen om 19.00 uur met het locatiehuifbed en de veewagen het terrein oprijden van de Sporthal de Doorbraak in Warmenhuizen. Harmonie DSV uit Warmenhuizen had “Harenkarspel got talent” georganiseerd. In de hal hadden ze een marktkraam neergezet waar wij ons konden presenteren. Na afloop
kregen we een cheque aangeboden van € 1.000,-!

Vrijdag 22 april 2011 - Golftoernooi Rotary Harenkarspel in Dirkshorn
Om 17.00 uur werd ik ontvangen door 2 leden van de Rotary Harenkarspel. Zij hadden een golftoernooi uitgeschreven waarvan de inschrijfgelden geheel voor Dupla is. We kregen een cheque van € 900,-. Dat is weer een mooie bijdrage voor ons locatie huifbed. Bedankt hoor!

Zaterdag 4 juni 2011 - Kielenmarkt in Nieuwe Niedorp
Ja, dan is het weer zover, de Kielenmarkt in Nieuwe Niedorp. We hebben de dag in tweeën gesplist, zodat niemand de hele dag hoeft te staan. In de ochtend beginnen Martina, Cathrien en Nel met het opbouwen van de stand. Alle spullen worden door Ben gebracht en natuurlijk aan het eind van de dag weer opgehaald. Top hoor Ben! De loterij loopt lekker en het weer zit ontzettend mee. Het zonnetje schijnt volop. Om 12 uur worden de dames afgelost door Fenna, Sandra en Anneke. De hoofdprijzen zijn er (op 1 na) allemaal uit. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde markt! € 450,- opbrengst van de dag.
3 mei 2011 Kinderopvang Broer Konijn uit Koedijk
Er kwamen 9 kinderen en 4 begeleiders van Broer Konijn een cheque van 2.011,= euro overhandigen. Dit hebben ze met 50 kinderen en ruim 800 rondjes rennen opgehaald voor DUPLA.
Het bedrag staat gelijk aan het jaartal. Wat een bedrag weer, om verlegen van te worden.
Na de uitleg wat onze Stichting precies doet en een glas ranja:  op naar het huifbed, de paarden vonden ze allemaal erg interessant. Piet Dekker heeft ze meegenomen op de wagen, ze gingen heel leuk met zo’n opa mee. Om ongeveer 11.00 uur zijn ze weer richting Koedijk gegaan.

25 mei een onbekende gift van 5000,-
Wat zijn we blij met deze gift van een man uit Schagen!

Er was eens…
een melkboer in Bennekom ongeveer 25 jaar geleden, die naast zijn melkwijk ook de kinderen van zijn klanten liet pony rijden op de zaterdag. Onder die kinderen waren er ook enkelen die in een rolstoel zaten en door hun handicap onmogelijk op een paard konden blijven zitten. En daar zat die melkboer toch wel mee, hij ging zijn schuurtje in en kwam er na veel las en knutsel werk weer uit met het eerste huifbed. Waar mee het wel lukte om deze kinderen toch te laten paardrijden. Zo kwam van het een het ander, het huifbed werd verder ontwikkeld en achter de boerderij van deze melkboer verscheen een heuse manege alleen voor huifbedpaardrijden, de Manege zonder drempels.
Deze melkboer hete Johan Roelofsen en was dus de bedenker van het huifbed.
Na zijn actieve periode bij de manege zonder drempels maakte Johan Roelofsen deel uit van SBH( stichting voor bevordering huifbedrijden) waar hij veel verbeteringen en vernieuwingen heeft aangedragen. Zie ook :www.huifbedrijden.nl Er zijn nu zo’n 25 huifbed organisaties actief in heel Nederland en zelfs over de grens rijden er al enkele huifbedden.
Dhr. Johan Roelofsen overleed op 29 mei 2011 op 78 jarige leeftijd.
We zullen hem altijd blijven herinneren als de eerste man achter het HUIFBED!

Zaterdag 18 juni 2011 - Rabo fietstocht
Het is weer zover! Zaterdag 18 juni kunnen we weer geld verdienen voor de kas.
€25,- p.p. met een maximum van 10 personen, €250,- dus, leuk bedrag toch!
Dit willen we natuurlijk graag bij elkaar trappen, met of zonder trapondersteuning. Er zijn al vele vrijwilligers die zich op de laatste vergadering opgegeven hebben bij Anneke Fenijn. Vorig jaar hebben we het heel gezellig gehad met elkaar en lekker opgestoken voor de koffie onderweg, we hopen natuurlijk weer op mooi weer. Het vertrek is om 10.30. bij de RABObank in Nieuwe Niedorp. Waarschijnlijk zingt Pe Kampweer de sterren van de hemel met z’n koor, zijn eigengemaakte lied “Als we dadelijk vertrekken”, Pe, je mag meefietsen na het zingen hoor! Zoals het er nu uitziet, zijn er voldoende deelnemers, maar natuurlijk mogen er meer mee fietsen, met een groet, Nel Klein.

27 augustus 2011 Rommeldorp
Na de geslaagde Kielenmarkt in Niedorp afgelopen juni zouden we ook op de avond markt in Barsingerhorn loten gaan verkopen.
Op 29 aug. was het vast de natste dag van deze zomer maar de weergoden waren ons goed gezind en vanaf 17.00 uur werd en bleef het droog! De kraam was snel gevuld met mooie prijzen en versierd met allerlei Dupla materiaal. De verkoop van de Loten kon beginnen Piet en Ik(Carolien) kregen gelukkig hulp van onze zoon Hans en buurmeisje Annet. Hans en Annet gingen midden op de markt staan en probeerde iedereen de loten te verkopen, nou dat liep als een trein! Soms stonden mensen in de rij voor onze loten, iedereen stak elkaar aan om te kopen. Later kwam Hetty ons helpen met de verkoop, nou die kon er ook van zeg! …… Hetty heeft heel Barsingerhorn gok verslaafd gemaakt! Het was ook hartstikke gezellig en lekker druk. De opbrengst was : 434,20 euro!!!!! Zet de datum alvast voor volgend jaar in je agenda als je ons wil komen helpen op deze reuze gezellige markt, volgend jaar zijn we op 25 aug. zeker weer van de partij!

15 september - Met een huifbed naar Frankrijk
Ongeveer een half jaar geleden werd ik benaderd door een huifbed-leverancier om een demonstratie te geven. De bedoeling was om tijdens een groot paarden evenement in St. Jean de Monts te laten zien hoe het huifbedrijden werkt, na lang nadenken heb ik besloten om dit samen te doen met Herman Hofte. Na een week voorbereiding zijn wij op 15 september om 4.00 uur in de ochtend vertrokken met de 2 Fjorden van Dupla, wij hadden 1100 kilometer af te leggen. Na een korte file bij Gent liep de reis voorspoedig, om 17.00 uur konden wij Hessel en Moos in het weiland zetten. Een biertje bij de Nederlandse familie die daar in Frankrijk wonen ging er goed in! De volgende dag hebben geoefend met de Fjorden in het huifbed, dat ging prefect. Ook hebben wij de badplaats bezocht St.Jean de Monts waar wij 2 dagen moesten rijden op de boulevard, maar die is 8 km lang! Hier moesten wij wel wat geduld hebben, het duurde meer dan een uur voor de dame van het VVV opgespoord was! Na veel heen en weer gepraat werd duidelijk op welk deel wij konden rijden. Het paardensport-evenement begon al om 10.00 uur en alles op het strand. Dressuurwedstrijden, springwedstrijden en show demonstraties, heel bijzonder met veel publiek! Om 15.00 uur ging de eerste Fransman op het huifbed over de boulevard, dus wij hebben dit op onze naam (eerste huifbedrit in Frankrijk). Natuurlijk genoten de deelnemers hier ook met volle teugen van! De tweede dag stonden de Fjorden al vroeg te pronken op de boulevard, duizenden mensen met kleine kinderen poetste en maakte foto’s en films. Het Fjordenras is niet bekend in Frankrijk, dus een bezienswaardigheid, evenals het huifbedrijden. Wij hebben met plezier laten zien hoe het werkt en hoe goed het is voor de gehandicapten!! Wij hopen dan ook dat dit een eerste aanzet is geweest om het huifbedrijden in Frankrijk van de grond te krijgen? Ook de terugreis op maandag ging voorspoedig tot Zaandam, daar liepen we een uur vertraging op, om 18.00 uur weer thuis en een ervaring rijker. Piet en Herman.

29 oktober Noord Hollands Ouderen Orkest voor Dupla
Op zaterdag 29 oktober gaf het NHOO onder leiding van dirigent Luc Mager een benefiet concert ten bate van Stichting Dupla. Dit concert werd postuum opgedragen aan Jaap Koopman.
Dit werd gegeven in de aula van het Regius College, Wilhelminalaan in Schagen van 16.00- 18.00 uur. Aan het concert werd medewerking verleend door de mezzo sopraan Elena Cornelisse-Syssojeva uit Schagen.
De opbrengst was voor Dupla. De zaal zat helemaal vol, de belangstelling was dus enorm.
Alle aanwezigen hebben genoten van dit concert.
O.a. de volgende werken werden uitgevoerd:
Triomfmars uit - Aïda-Verdi Irish Tune from Country Derry - Grainger Seagate Overture - Swearingen Ave Maria - Johan Seb.Bach ,Soul Bossanova - Quincy Jones
Namens de cliënten, vrijwilligers en het bestuur van Dupla HARTELIJK DANK!

21 en 22 december Kerstmarkt
De Kelderwerfschool in Obdam had een kerstfair georganiseerd op 21 en 22 december. Een gedeelte van de opbrengst willen zij aan Stichting Dupla schenken, daarom werden er mensen van Dupla uitgenodigd om te te helpen aan de markt. Nou dat wilden wij wel natuurlijk.
Rita en Hetty waren er dinsdag Carolien en Hetty woensdag, al wat ervaring opgedaan van de dag ervoor, konden we meteen aan de slag.
Ouders hadden van alles gebakken, wafels en oliebollen en er waren vele soorten broodjes, waaronder(broodje gezond) en echt heerlijk hoor. Wij hadden ze al geproefd en er was een grote hoeveelheid lekkernijen. De school ging uit en er was dan gelegenheid om de lunch op school te gebruiken.  Wij waren ook achter de tafel gaan staan en verkochten alles wat te koop was,
Zo was er ook drinken met een koekje en zelf een taartje versieren.  Het was een gezellige drukte, men vond het op school ook heel leuk dat we meededen bij de verkoop van het eten.
Persoonlijk was het een heerlijk idee om weer op school actief te zijn.
Het waren hele gezellige drukke dagen en nu maar hopen dat er een mooi bedrag is opgehaald voor DUPLA.
Ook hadden de kinderen zelf in de klas iets gemaakt wat ze weer terug konden kopen, hele leuke dingen hebben we gezien. Al met al een gezellig team en enthousiaste ouders en kinderen.
Met vriendelijke groeten van Hetty, Carolien en Rita.

Gulle gift van Arend Roos
Stichting
Dupla is vrijdagmiddag maar liefst 8900 euro rijker geworden. En allemaal werden ze daar in de Moniekhal bij de manege in Barsingerhorn eventjes heel erg stil van de gulle gift die Arend Roos uit Schagen deed. Dupla kan dat geld uitstekend gebruiken. Jaarlijks biedt zij door heel Noord-Holland aan ongeveer tweehonderd meervoudig gehandicapten gelegenheid tot huifbedpaardrijden, en snoezelen in de ’Alexandertuin’, een speciale relaxruimte.
Het geld dat Arend Roos aan Dupla schonk, had hij ingezameld bij zijn afscheid als algemeen directeur van De Vries & Van de Wiel Milieu, GWW- & baggerwerken. De receptie in het AZ-stadion werd op 14 december door 550 mensen bezocht, die op verzoek van Roos allemaal een donatie deden voor Dupla.Hij verraste Dupla-voorzitter Carolien Bregman trouwens niet alleen met een gulle gift: ,,Ik ben van origine een boerenzoon van Terschelling en weet van paarden, dus bied ik mij hierbij ook aan als vrijwilliger.’’

Koetsiersbewijs: voor veilig en verantwoord aangespannen rijden
Het Koetsiersbewijs is voor koetsiers wat het rijbewijs is voor automobilisten ...
Door het behalen van het Koetsiersbewijs draagt u bij aan een veiliger beoefening van de paardensport en de versterking van de positie van de recreatieve paardensport in Nederland.
Het Koetsiersbewijs houdt in dat de menner:

 • de kennis en vaardigheid heeft om met een aanspanning veilig in het terrein en op de openbare weg te rijden
 • verantwoord kan omgaan met de aanspanning
 • zich als gast in het terrein weet te gedragen
 • weet dan aan andere weggebruikers geen last of schade mag worden toegebracht
 • Het Koetsiersbewijsexamen bestaat uit twee onderdelen.
 • Een theorie-examen bestaande uit 35 meerkeuzevragen, waarvan 28 goed moeten worden beantwoord om te slagen. Het instructieboek dat iedere kandidaat krijgt bevat alle examenstof.
 • Daarnaast is er het praktijkexamen, waar naast beoordeling van paard/pony en rijtuig (conditie, onderhoud e.d.) gekeken wordt of de kandidaat correct optuigt, aan- en uitspant, tijdens het rijden controle heeft over het paard/pony en correct wendingen rijdt, de vaardigheid van het mensysteem. Uiteraard wordt tegelijk beoordeeld of de kandidaat zich correct in het verkeer gedraagt (plaats op weg, achteromkijken, richting aangeven).

OPROEP:
Wij zijn nog dringend op zoek naar vrijwilligers die voor ons zo af toe gastvrouw of gastheer zouden willen zijn in de kantine. Het gaat om het verzorgen van de koffie /thee soms ook de lunch en de cliënten de weg wijzen in onze accommodatie. Ook zijn wij op zoek naar menners.
Neem gerust eens contact op voor meer informatie bij Luite de Vries 06-57349950
Of Piet en Carolien Bregman 0224-541508

Terug naar overzicht

ANBI-verklaring

ANBI-verklaring

Stichting Dupla heeft een ANBI verklaring. Bekijk hier ons beleidsplan en hier onze jaarstukken. Uw gift is aftrekbaar van de inkomsten- of vennootschapsbelasting!

Word donateur van Dupla!

Word donateur van Dupla!

Wij hebben uw hulp hard nodig. Bent u nog geen donateur? Klik dan hier en word Donateur.