MenuStichting DuplaStichting Dupla

Nieuwsbrief 2012

Nieuwsbrief/Jaarverslag Stichting Dupla over 2012

Wat gebeurde er in 2012 bij Dupla?

  • We hebben 272 (234) keer met een huifbed gereden;
  • Daarvan 196 (161) keer in de Moniekhal en 76 (73) keer op locatie;
  • In de Moniekhal hebben we aan deelnemers 1048 (966) een rit kunnen aanbieden en op
  • locatie 679 (730*) ritten;
  • Dat zijn gezamenlijk 1.727 (1.696) ritten voor de deelnemers;
  • Ongeveer 70% van de deelnemers in de Moniekhal maken ook gebruik van onze
  • Snoezelkamer;
  • Dat zijn dan totaal 734 (676) gebruikers van de Alexandertuin.
  • Hiervoor waren 137 (104) keer een gastvrouw en 545 (468) keer een menner als
  • vrijwilliger actief; inclusief bijkomende onderhoudswerken hebben de vrijwilligers zich dan samen 3950 (3500) uren voor DUPLA ingezet.

Kerstdonatie 2011 / 2012
In plaats van het versturen van Kerstkaarten schenken De Nollen en De Lepelaar ieder jaar een bedrag aan een goed doel. Afgelopen winter ging de schenking naar de Stichting Dupla, Dupla biedt huifbedpaardrijden aan voor meervoudig gehandicapten. Met de schenking is de aanpassing van een huifbed bekostigd. Op de foto Piet Bregman namens Dupla en Geert Kingma namens De Nollen en De Lepelaar.

Demonstratie in Frankrijk
Piet & Herman zijn met een “nieuw” locatiehuifbed en onze pony’s naar Frankrijk geweest om daar een demonstratie huifbedpaardrijden te geven. Dat is zeer goed ontvangen. Dit “nieuwe” locatiehuifbed is door Stichting Dupla gekocht en wordt op dit moment helemaal vernieuwd (lift, doek, huif etc.). Ook wordt het huifbed gespoten in de kleuren geel/paars van Dupla. Het oude locatiehuifbed is al verkocht en wordt door Herman en Piet naar Italië gebracht. Op onze mennersvergadering hopen wij dat dit huifbed helemaal klaar is en dat we die dan aan de menners kunnen tonen!

Kelderswerfschool uit Obdam
Het nieuwe jaar is goed begonnen. Groep 6 van de Kelderswerfschool uit Obdam mocht de cheque t.w. van € 550,= overhandigen aan stichting Dupla. Dit was de opbrengst van de kerstmarkt op school. Op een waterkoude ochtend, 25 januari kregen wij een rondleiding in de manege in Barsingerhorn. Bijna alle kinderen hebben ervaren hoe het is om gewiegd te worden boven 2 paarden in een soort huifkar.

Cursus Koetsiersbewijs voor de vrijwilligers van Stichting Dupla
8 oktober 2011 is het dan zover, de vrijwilligers van Stichting Dupla beginnen aan de cursus voor het Koetsiersbewijs. Op 15 april is de grote dag, “Examen”Iedereen is op tijd aanwezig zodat alles nog eens goed doorgesproken word over wat we kunnen verwachten. Iedereen heeft het er goed vanaf gebracht en met een voldaan gevoel gaat iedereen weer naar huis. Het Noord-Hollands Dagblad vind het zo`n prestatie van de menners dat wij allemaal een bloemetje hebben verdiend en in vol ornaat in de zaterdagkrant van 21 april staan. Met dank aan Stichting Dupla, (voor de kans die wij hebben gekregen om deze cursus te mogen doen)
19 april 2012 Gratis gidsje om weg te geven
Iedereen die iets aan het goede doel wil schenken of nalaten, kan voortaan het gidsje “Geef om uw regio” inzien. Daar presenteren diverse maatschappelijke organisaties zichzelf. Het eerste exemplaar werd op donderdag 19 april overhandigd aan wethouder Jan Steven van Dijk van de gemeente Hollands Kroon. Om er een regionaal tintje te geven aan het geheel was Stichting Dupla ook aanwezig. Hetty Höfte en Anneke Fenijn namen de eerste gids in ontvangst. De gidsen komen te liggen bij notarissen, gemeente en bibliotheken. In Nederland zijn reeds vijf soortgelijke gidsen uitgegeven.

Zondag 22 april “Rommelmarkt” op Esdege-Reigersdaal
De opbrengst van deze markt komt ten goede van Stichting Dupla.
Om 10.30 uur zijn we eerst naar de kerkdienst geweest waar dominee Letty Oosterhof voorging. Zij deed dit zo ontzettend mooi! De hele dienst ging over “Rommel” En die “R” van “Rommel” liet zij zo mooi rrrrollen. Het was een genoegen om naar haar te luisteren. Wat voor de een “Rommel” is wat opgeruimd wordt, is voor de ander iets nieuws om mee te spelen of mee te pronken.
In deze dienst deed Hetty het woord voor “Stichting Dupla”  Zij legde met mooie woorden uit waar “Dupla”  voor staat. De menners waren ondertussen ook gearriveerd met de pony`s en het huifbed. Voor elke rit die gereden werd kregen zij € 5.- om de kas te spekken. Groeten van Hetty, Nel, Rita, Ben en Arie.

Jan Mastemaker jr.

Eind maart was onze gehandicapte zoon Jan jarig. We vieren dat de laatste jaren in dorpshuis “de Mafkikker”, dit vanwege de grote opkomst. Er komen altijd wel meer dan 60 mensen. De mensen komen graag maar hebben een probleem dat elk jaar groter wordt. Wat te geven aan Jan? Bij andere kinderen is dat relatief simpel, ze ontwikkelen zich meestal snel en hebben dus steeds weer andere wensen. Jan speelt al jarenlang met ongeveer dezelfde dingen: ballonnen, keyboard, citertje een enkel poppetje of een warenhuisgids om in te bladeren. Elk jaar gaan er twee kruiwagens met die inhoud naar ons huis en weten we niet meer waar we het moeten laten. Dat moest dus anders. Nu gaat Jan regelmatig naar Dupla om te rijden op het huifbed. En dat allemaal in de Moniekhal te Barsingerhorn. Bij Dupla doen ze alles met vrijwilligers. Maar opleiding van menners, kosten hal, voer en verzorging paarden, kosten huifbedden enz. enz. lopen in de papieren. 60% van de inkomsten van Dupla bestaat uit giften. Dus vroegen we dit jaar geen kado’s, maar geld voor Dupla. Iedereen vond het een goed idee, en zo konden Jan, Attie en ik 760 euro aan voorzitter Bregman overhandigen. We danken alle gevers en misschien is het een idee voor U, die ook alles al heeft?

Jan en Attie Mastemaker

Zondag 20 mei 2012 Voor Dupla op toerfiets door Hollands Kroon
Fiets toerclub Wieringerwaard organiseert op zondag 20 mei een fietstocht door Hollands Kroon. Een gevarieerde tocht rond en door de voormalige gemeenten Anna Paulowna, Wieringen, Wieringermeer en Nieuwe Niedorp. Van het inschrijfgeld gaat van elke deelnemer € 1,- naar Stichting Dupla.

2 juni Kielenmarkt Nieuwe Niedorp
In alle vroegte gaan 3 Dupla geklede dames op de fiets naar de kraam aan de Dorpstraat in Niedorp. 2 vrijwilligers zijn daar al druk in de weer. Binnen een half uur hebben alle dames er een leuke en gezellige kraam van gemaakt, waar Dupla goed gepromoot wordt.
De prijsjes van 17 en 18 punten wordt dankbaar in ontvangst genomen. En voor de kleine pechvogels was er altijd nog een spekje in de trommel. Rond het middaguur is er een wisseling van het vrijwilligersteam. Voor het gehele team was het spannend, wie zal het 21 lot trekken? Een enthousiaste vrijwilliger die regelmatig even zijn gezicht laat zien of de buurman naast ons die ook wel een gokje wil wagen of toch de moeder met dat schattige klein meisje op haar fiets of de grootvader met zijn kleinkind op de nek of…. Er zijn vele loten verkocht, veel geld ingezameld voor Dupla, enorm enthousiast publiek, een prachtige locatie bij winkel Julius (bedankt voor de stroomvoorziening)  en ja, die 21 prijs is er uitgegaan.

Italië
Het is alweer meer dan een half jaar geleden toen in het Dupla bestuur de vraag werd gesteld waar moet ons oude huifbed naar toe? Het antwoord was waarom vragen wij het niet aan Monique in Italië of die het misschien kopen wil. Monique heeft bij ons stage gelopen voor de cursus Huifbedrijden en is daarvoor ook geslaagd! Zij woont vlak bij Rome en heeft daar een manege met heel veel plannen, één er van is het Huifbedrijden. Op die vraag zei ze direct ja. Met 2 Halflingers van 4 en 6 jaar oud en het huifbed zijn we naar Monique gegaan.
Wat een super paardjes: af en toe wat hooi, wortelen en water drinken onderweg en ze stapte vrolijk in hun nieuwe stal. Dagelijks gingen wij met het huifbed de weg op, voor de paarden en voor ons een hele ervaring, wat een super span, alle dagen oefenen en het ging steeds beter. Het was voor ons een bijzondere onderneming met dank aan alle vrijwilligers van Dupla, stal Veldboer en de paarden meisjes die de paarden poetsten, en natuurlijk Monique voor het vertrouwen. Mooi dat er nu ook in Italië mensen met een beperking kunnen genieten van het huifbedpaardrijden, dit toch het belangrijkste! Wij wensen hun veel succes. Piet en Herman.

Zondag 3 juni Running Diner Rotaract Alkmaar
Rotaract Club Alkmaar organiseerden 3 juni een Running Dinner in Alkmaar. Voor twee goede doelen en wel Stichting Mariette’s Child Care en Stichting Dupla.
Om 16.30 uur werden alle gasten verwelkomt in Grand Cafe Samen, met een drankje. Bij iedere “gang” zaten wij met andere gasten aan tafel, waar wij ons Dupla verhaal konden vertellen. Om 22.00 uur was er een veiling in Restaurant Babylon: dit was een enorm succes!
Er werden 15 kavels geveild, het bracht met elkaar (het diner en de veiling) € 9.000,- op, dit deelden we met Stichting Mariette’s Child Care. We hadden allemaal een prachtige avond met veel nieuwe contacten. Zo hopen we dat we Dupla goed op de kaart hebben gezet.

Zaterdag 9 juni Rabo bank sponsor fietstocht
De Dupla familie is weer uit fietsen geweest.
Na vele telefoontjes vetrokken we om 10.00u. vanaf het parkeerterrein aan de Oosterweg in Nieuw Niedorp. Piet had Dupla op tijd aangemeld bij de bank. Wat een storm en regen deze zaterdag, het kon niet slechter, niet iedereen heeft een fiets met trapondersteuning, maar iedereen die zich opgegeven had was er. Dikke pluim!. Op voorstel van Riet hebben we bij de eerste stempelpost koffie dronken en……. ook een lekkere appelpunt erbij. We waren met 11 mensen. Het is toch een leuk bedrag voor de kas van Dupla 250 euro en voor volgend jaar bestellen we beter weer. 

Groetjes Nel Klein

Lotje en Co
Piet werd alweer tijdje geleden gevraagd om mee te werken aan het tijdschrift Lotje en Co. Dit is een tijdschrift voor gezinnen met een zorgintensief kind, dit tijdschrift wordt onder deze groep veel gelezen. Het artikel waar Piet aan meewerkte ging over vaders die zelf iets hadden opgezet op sportief gebied voor hun eigen gehandicapte kind. Piet moest hiervoor naar Den Haag en hij werd in mooi kleren gehesen en een heuse foto shoot volgde. Nou het was goed gelukt Piet ziet er lekker sportief uit: zie hier het resultaat!

Pony nieuws
Helaas is op woensdagmorgen 22 aug. onze allerbeste pony Jacky overleden.  Ze is rustig ingeslapen op het gras in het zonnetje, mooier kan je het niet maken. Zo gaat het ook in de natuur. Jacky was een hele goeie pony die we eigenlijk niet konden missen, ze is 21 jaar geworden. We gaan onze allerbeste Jacky ontzettend missen!!

Piet en Herman hebben in augustus 2 haflingers aangekocht, deze zijn nog jong en moeten nog beleerd worden. En er is ook nog een nieuwe Fjord in opleiding, hij heeft een hele deftige naam: Cordano, maar we noemen hem Daan.

Op een mooie Pinksterdag!
Op 27 mei (1e Pinksterdag) gaven Anton en Mirjam Rietveld een feest vanwege hun 30-jarig huwelijk en het feit dat Mirjam Sarah zou zien. Mirjam vroeg of ze folders van ons mocht hebben. Ze hadden besloten om aan hun gasten te vragen om in plaats van hun geld te geven Dupla wilde steunen. Dat kon in de vorm van een eenmalige donatie (geld in een enveloppe) of om donateur te worden.  Zo gezegd, zo gedaan. Bij alle genodigden wil er dus bij de uitnodiging ook een folder van Dupla in hun bus. Dat heeft uiteindelijk een resultaat opgeleverd van € 2.100,- !!
Daarvoor hartelijk dank!

Rommeldorp Barsingerhorn 25-08-2012
Alweer voor het derde jaar staat de kraam van Stichting-Dupla op het Rommeldorp in Barsingerhorn. In onze kraam staat geen rommel, maar mooie cadeau `s die je niet kunt kopen! Nee die kun je winnen! De vrijwilligers verkopen deze loten/ kanskaarten (21en) voor € 0,50 en als je mazzel hebt en 17, 18, 19, of 20 punten hebt ga je met een leuke prijs naar huis. En heb je 21 punten, dan heb je de hoofdprijs gewonnen. Heb je niets gewonnen, krijg je een lekker spek als troostprijsje. Deze avond hebben we € 320,10 opgehaald. Een mooi bedrag waarvan we weer eten voor de pony`s kunnen kopen. Het was zomaar 22.30 uur! De markt liep leeg, tijd om alles weer in te pakken en in de auto te laden.  Met dank aan de vrijwilligers die zich voor deze avond hebben ingezet.

Vrijwilligers uitje Stichting-Dupla 15-09-2012
Uitje bedenken voor de vrijwilligers van Stichting-Dupla!  Wat vinden de mensen nou eigenlijk leuk om te doen? Of niet te doen? Dit jaar hebben we voor een High Tea gekozen met als afwisseling wat West-Friese verhaaltjes,  verteld door een groep mensen van het West-Friese genootschap Langedoik 1.  Eerst lekker thee/ koffie drinken met heel veel lekkers erbij. Toen iedereen genoot van zijn/ haar bordje met eten luisterden we naar de verhaaltjes van de vertellers. Voor de liefhebbers van de Floralia waren boekjes gekocht zodat de mensen die mee wilden lopen geen entree hoefden te betalen. Alle vrijwilligers bedankt voor jullie aanwezigheid en op naar het uitje van volgend jaar.

Pé Kamp heeft het volgende nog ingebracht: Dupla betekent dubbel maar om de intentie daarvan wat duidelijker uit te laten komen is het misschien wel zinvol om er een (tweede) betekenis aan te geven. Daarom heb ik het volgende bedacht: De paarden trekken het huifbed en wiegen door hun loopbeweging de cliënt die erop ligt dus:

De Unieke Paarden Liefde Aanspanning
Afgekort: DUPLA

Bets ontmoet Detmar
Deze zomer kregen we met onze fietsclub van de Vrouwen van Nu een rondleiding op de zorgboerderij in ’t Waarland. Interessant hoe ze daar met gehandicapten de werkzaamheden verrichten. Diverse soorten groenten, tuinplantjes, vruchten en eieren worden in het winkeltje aan de weg verkocht. Een paar weken later ging ik weer heen om wat te kopen. Opeens komt Detmar vanaf de weg het terrein op lopen. Ik vraag of hij me herkend en dan lacht hij ietwat verlegen. Ik vraag of er rode bessen te koop zijn. Hij kijkt rond in het winkeltje, zoekt in de koelkast. “Nee”, schudt hij met zijn hoofd en gaat hij het erf op. Waar kwam hij vandaan? Aan de overkant van de weg staat een huis en daar woont Detmar. Begin september gaan we met ons fietsclubje in ’t Anker in Kolhorn koffiedrinken. Zie ik daar een glimp van Detmar? Vraag het de serveerster. “Ja, dat is Detmar, hoe kent U hem?” Ik vertel van Dupla en dat hij daar vaak kwam met zijn moeder, die bestuurslid was. “We gaan hem opzoeken”. En ja hoor, daar is Detmar in de keuken, keurig in wit overhemd, zwarte broek, schort voor, net als de kok. “Detmar er is bezoek voor je”. Weer die verlegen lach, hij ziet het en komt dichterbij, ik krijg een schouderklopje. Vraag of hij het hier leuk vindt, hij lacht. Loopt met een papier in zijn handen. “Hij controleert de bestellingen”, zegt Gepke Bechthold. We praten nog even, maar mijn fietsvriendinnen wachten, dus ik ga en neem met een highfive – op aangeven van Gepke – afscheid van Detmar. Het deed me goed te zien hoe ze hier met hem omgaan, zo erg aardig! Bets Bootsma.

Woensdag 28 november 2012
Kwam onze Dupla Sinterklaas en zijn Pieten weer naar de manege.  Eerst leek het erop of het rustig zou blijven, waar bleef iedereen? Maar toen Sint binnen kwam was de kantine toch goed gevuld met vele vrijwilligers met aanhang, kleine kinderen en natuurlijk al onze cliënten van de woensdagmorgen. Eerst reed Sint met zijn Pieten op de Huifbedden mee om daarna naar de warme en gezellige kantine te komen waar druk voor hen werd gezongen. Alle kinderen kregen de aandacht en een klein cadeautje van Sint en natuurlijk werden de vrijwilligers ook niet vergeten. Al met al een geslaagde ochtend met lekkers en verwennerijen.

Zaterdag 8 december 2012
gingen we het gespaarde geld brengen bij Dupla.
Frank, Corné, Jasper, Thomas,  Stance, Grytsje en Anja gingen het gespaarde geld brengen bij Dupla. Toen we er waren gingen we eerst naar de paarden kijken. Daarna kwam er een mevrouw van Dupla en gingen we naar een kleinere kantine waar nog een soortslaapkamer bij stond. Daar stond een waterbed in, een kleiner bed, een zitzak en allemaal kleurrijke lichten,  kussens en knuffels waar de gehandicapte kinderen kunnen liggen en spelen. In deze kamer kregen wij limonade en een speculaas.  Daarna gingen we naar de huifkar waar de gehandicapte mensen met een soort mandje op het bed werden getild. Wij mochten ook een ritje met de huifkar maken. Wij gaven de mevrouw een cheque van € 400,-. Na een tijdje gingen wij weer naar huis.

Jasper van Bunderen

Woensdag 12 december 2012
De laatste keer kwam De Carrousel met hun cliënten bij ons rijden. We kregen als afscheid iets lekker voor mens en dier! Daarvoor hartelijk dank.

Donderdag 13 december 2012
Vandaag bezocht een echtpaar uit Schagen de manege, helaas was er geen huifbedrijden, zij vertelde dat hun via John de Wit bij Dupla zijn gekomen! Wij zijn genomineerd voor een gift. De heer Volten vertelde dat wij zijn gekozen voor € 1.000,- per jaar (5 jaar lang). Volgende week wordt het bij de notaris ondertekend, ook komen zij volgende week nog kijken naar het Huifbedrijden.

OPROEP:
Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers die voor ons zo af toe gastvrouw of gastheer zouden willen zijn in de kantine. Het gaat om het verzorgen van de koffie /thee soms ook de lunch en de cliënten de weg wijzen in onze accommodatie. Ook zijn wij op zoek naar menners.
Neem gerust eens contact op voor meer informatie bij Luite de Vries 06-57349950
Of Piet en Carolien Bregman 0224-541508

Terug naar overzicht

ANBI-verklaring

ANBI-verklaring

Stichting Dupla heeft een ANBI verklaring. Bekijk hier ons beleidsplan en hier onze jaarstukken. Uw gift is aftrekbaar van de inkomsten- of vennootschapsbelasting!

Word donateur van Dupla!

Word donateur van Dupla!

Wij hebben uw hulp hard nodig. Bent u nog geen donateur? Klik dan hier en word Donateur.